Evropské bylinky v naší kuchyni
26.05.2005
Čerstvé bylinky dodávají jídlům jedinečné aroma, chuť i barvu. Francouzská, italská nebo řecká kuchyně se bez čerstvých bylin neobejde. I pod českými pokličkami se objevují bylinky v nejrůznějších pokrmech díky přílivu inspirace ze zahraničí.
Bazalka
Jednoletá bylina pocházející z Indie se v evropské kuchyni objevuje od 16. století, ideální výsadba je do květináče, v polovině května už můžeme i do záhonku, vyžaduje hodně slunce. Nejčastěji se používá v italské a francouzské kuchyni, v omáčkách, těstovinách i masu. Čerstvá je vždy chutnější a výraznější než sušená.
Estragon
Vytrvalá bylinka pochází ze Sibiře a patří k základním kořením francouzské kuchyně. Používá se zejména mladá nať, která se výborně hodí k drůbeži, plodům moře a vybraným druhům zeleniny.
Kopr
Velmi známa a oblíbená jednoletá bylina, které se v našich podmínkách daří. Používá se ve středoevropské, východoevropské, skandinávské a balkánské kuchyni. V české kuchyni se objevuje nejčastěji v omáčce a polévce, ale výborně se hodí také do salátů, k rybám, jogurtu, majonéze i bramborám.
Koriandr
Bylina pochází ze Středomoří, její čerstvá nať má velmi výraznou chuť a vůni a používá se proto ve středozemní, mexické a asijské kuchyni do salátů a masitých jídel. Daří se jí v propustné a vápenité půdě.
Libeček
Vytrvalá bylina původem z Íránu se dnes pěstuje po celé Evropě. Vysoká bylina je charakteristická svými listy, které mají silnou chuť a vůni připomínající směs citrusů a celeru nebo také maggi. Nejčastěji se používá do polévek, zeleninových jídel a pokrmů z masa.
Kerblík
Jednoletá bylinka oblíbená a používaná hlavně ve Francii. Zelené lístky, které chutí připomínají petrželku, se přidávají do polévek, salátů, omáček a vaječných, kuřecích a rybích pokrmů. Kerblíku se daří v sušší prosluněné půdě.
Majoránka
Pochází ze Severní Afriky a je to vytrvalá bylina pěstovaná hojně i na našich zahrádkách. Velmi aromatická bylina se používá k dochucování pokrmů z drůbeže, vepřového i hovězího masa, do polévek a bramborových specialit. Majoránka má ráda slunce.
Máta
Vytrvalá bylina velmi výrazné vůně by se neměla kombinovat s jinými bylinkami nebo česnekem. Hodí se k bramborám, hrášku, jehněčímu, kachně, zelenině a lze ji přidat také ke sladkým pokrmům, nápojům a koktejlům. Máta je velmi nenáročná a nevyžaduje téměř žádnou péči.
Meduňka
Medonosná bylina pochází z jižní Evropy. Její čerstvé lístky se hodí do osvěžujících letních salátů, boršče a zeleninových polévek. Pěstují se na teplých, chráněných místech, v lehčí půdě. Měla by se sklízet jen do rozkvětu, dokud má silnou citrónovou vůni.
Šalvěj
Vytrvalý polokeř původem ze Středomoří má ostrou chuť a používá se nejčastěji do nádivek a k ochucení sýra. S šalvějí raději opatrně, mohla při přehlušit ostatní chutě. Vyžaduje slunné stanoviště.
Oregano
Rostlina příbuzná majoránce se hojně pěstuje ve Středomoří. Používá se zejména v jihoevropské kuchyni do těstovin, pizzy, omáček, zeleninových jídel a plodů moře. Daří se jí ve všech půdách, ovšem v našich zeměpisných šířkách nebude mít tak výraznou chuť a vůni.
Pažitka
Bylinka pochází z jižní Evropy a má svěží zelenou barvu a jemně cibulovou chuť. Používá se k dochucování sýrů, brambor, vajec, kysané smetany a polévek. Pažitka vyžaduje těžší půdu a můžeme ji pěstovat i za oknem v květináči.
Tymián
Vytrvalý polokeř také pochází ze Středomoří. Je nepostradatelnou součástí mas a vývarů, marinád, a výtečně se hodí ke králíkovi. Daří se mu v lehčích půdách na slunném místě.
Petrželka
Dvouletka pocházející ze Středomoří je jednou ze základních bylinek v celé Evropě. Nejčastěji se používají odrůdy kadeřavá a plocholistá. Nasekaná petrželová nať zajímavě ochutí brambory, zeleninu, míchaná vajíčka, saláty, polévky, pokrmy z ryb a nádivky. Používá se rovněž ke zdobení obložených mís, polévek, masových pokrmů. Petrželce se v našich podmínkách daří, snáší o polostín, v suchém období je lepší zalévat.
Routa
Z polokeře, který pochází ze Středomoří, se používají pouze listy sklizené před rozkvětem. Hodí se do salátů, v menším množství do masových a zeleninových pokrmů, skopového. Vyžaduje sušší půdy a dostatek slunce.
Rozmarýn
Stálezelený keř dorůstá do výšky až dvou metrů. Pochází z oblasti západního Středomoří, ovšem lze ho pěstovat na suchým a teplých místech i u nás. Výrazná chuť bylinky se výborně hodí k telecímu, vepřovému a jehněčímu masu. Pro chuť se přidává do másla nebo olivového oleje, na kterém smažíme rajčata nebo brambory.
Saturejka
Jednoletá bylina pochází z Východního Středomoří. Čerstvá se používá nejčastěji do salátů a polévek, sušená potom do omáček, polévek, k telecímu, kuřecímu a krůtímu masu, k luštěninám, vaječným pokrmům nebo květáku. Vyžaduje lehčí půdy a dostatek světla.
Yzop
Vytrvalá dřevnatá bylina původem ze Středomoří má kořennou, kafrovitou vůni a mírně nahořklou chuť. Čerstvou bylinou se aromatizuje máslo, salámy, jídla studené kuchyně, luštěninové a bramborové polévky a pečená masa. Vy žaduje teplé a chráněné stanoviště a vápenitou půdu.
Článek byl zobrazen 9951 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Recepty
Výroba domácí hořčice je velmi jednoduchá a výsledek vás překvapí - 7 nejlepších receptů
Sezóna grilování je tady a s ní experimentování s chutěmi. Hořčice je základ k masu i do marinád, nemusíte však zůstávat u plnotučné či kremžské klasiky. Dejte letos přednost neobvyklým kombinacím a vyzkoušejte něco nového…
Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?
Domácí rostlinné mléko lze vyrobit z různých surovin, např. z ořechů, semínek, obilovin, sóji, a získat tak nutričně bohatý nápoj za zlomek ceny, kterou byste za stejné rostlinné mléko zaplatili v obchodě. Jak si doma rostlinné mléko vyrobit a co k tomu budete potřebovat?
Tofu, sojový „sýr“ známý již 2000 let, snižuje riziko rakoviny prsu
Možná jste také v prodejnách se zdravou výživou narazili na tofu - bílou kostku připomínající vzhledově balkánský sýr. I tofu je sýr, nevyrábí se však z mléka, ale ze sojových bobů. Tofu si oblíbili zejména vegetariáni, kteří jej pojídají jako náhražku masa, ale tento “sýr” obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, proto by jej do jídelníčku měl zařadit každý.
Jak před Vánocemi nakupovat potraviny?
Vzhledem k tomu, že obchody před Vánocemi praskají ve švech, lidé spěchají a bývají nervózní a podráždění, doporučuje potravinářská inspekce větší obezřetnost při nákupu potravin.
Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards
Mne osobně i mé přátele minulý víkend tento produkt učaroval, kdy jsem ho na poslední chvíli vzal do auta na prodloužený víkend s přáteli. Ačkoli jsme se tam restauračně stravovali, tak nebylo nic příjemnějšího, než namísto vařiče a hrnce použít tento přístroj.
Domácí uzená krkovice - jak maso naložit a správně vyudit
Vepřová krkovice je díky vyššímu obsahu tuku velmi oblíbeným a chutným masem používaným k různým kuchyňským úpravám. Společně s bůčkem je také nejčastěji uzeným masem v domácích udírnách. S naším návodem snadno zvládnete vyudit svou vlastní krkovičku.
Oblíbené letní ovocné koláče
Zahrady jsou teď plné nejrůznějšího ovoce, u něhož snad nenajdeme lepšího využití, než jej zapracovat do některého z oblíbených letních koláčů. Ať už jsou to třešně, jahody, rybíz či ostružiny – z toho všeho můžeme vytvořit sladké potěšení pro naše chuťové buňky. Občas je třeba nehledět na kalorie a dát si pořádně do nosu!
Maďarský perkelt je národním pokrmem
Pro maďarskou kuchyni je téměř neodmyslitelnou ingrediencí paprika. Je to nezbytné koření do guláše, do rybí polévky halaszlé a jiných maďarských specialit. Paprika jako základní přísada se objevuje také ve vyhlášené maďarské delikatese – maďarském perkeltu (pörkölt).