Je libo šálek kávy…
08.11.2005
Zvláště v tomto pošmourném ročním období si začátek dne bez šálku kávy ani nedovedeme představit. Vůně i lahodná chuť kávy navodí příjemnou náladu a zmobilizuje síly do dalšího náročného dne. Dobrá káva však nejsou pouze kvalitní zrnka, ale také kvalitní přístroj.
V českých domácnostech se stále nejčastěji připravuje tzv. káva turecká. Vzhledem k tradici a dostupnosti jiným způsobem připravovaných káv, je to poměrně pochopitelné. „Turek“ je co do přípravy nejjednodušší, bohužel pro naše zdraví nejškodlivější. Pokud zalitou kávu ihned nevypijeme, začnou se do vody uvolňovat škodliviny obsažené v sedlině. Mimoto se káva při delším kontaktu s horkou vodou připálí. Na chuťové pohárky to vliv sice nemá, pocítí to však naše srdce a žaludek.
Filtrováním kávy v překapávačích, běžně dostupných v obchodní síti, sice docílíme dobré chuti a vůně kávy, ovšem získáme z ní pouze 16 až 18 procent účinných látek. Pozitivní je to, že káva neobsahuje žádnou kávovou sedlinu. Pokud má mít překapávaná káva co nejlepší chuť, aroma a dostatek účinných látek, platí i zde, že čím jemněji umletá káva je, tím více látek z ní lze získat.
Na podobném principu pracují i mokka kávovary. Celý kávovar se postaví na vařič, vroucí voda přes kávu překape a můžeme ji rovnou servírovat. Důležité je, abychom kávu do sítka netlačili. Příliš mnoho suroviny působí připálení kávy, příliš malé množství se zase nedostatečně vylouhuje. V porovnání s filtrovanou kávou má voda v mokka kávovaru vyšší teplotu a proteče přes kávu malým tlakem přibližně 2 bary, čímž dosáhneme dostatečného vylouhování a intenzivnější chuti. Nevýhodou těchto přístrojů je jejich velmi malý obsah, většinou jeden až dva šálky kávy.
Opravdu kvalitní kávu výrazné chuti i aroma docílíme přípravou v domácím kávovaru na přípravu espresa. Na správnou přípravu espresa potřebujeme vodu ohřátou na 88 až 92 st. Celsia, tlak 9atm na páku (u domácích přístrojů by měla být optimální hodnota tlaku 15 barů) a adekvátní sítko v přístroji. Nejkvalitnější modely kávovarů mají ve vybavení až tři různá sítka pro různou hustotu kávy. Lahodnost nápoje ovlivňuje také kvalita vody a hrubost umleté kávy. Kávou umletou příliš nahrubo voda proteče rychle a stejně rychle vyprchá i aroma kávy. Je-li káva umletá příliš najemno, voda naopak protéká kávou pomalu a ta by se mohla spálit. Obvykle se nápoj připravuje ze 7 gramů kávy. Také s vodou z vodovodu by mohl být problém. Její tvrdost se liší doslova dle jednotlivých regionů, proto je nejvhodnější balená neperlivá voda. Voda by rovněž neměl obsahovat chlór.
I mezi kávovary na přípravu espresa existují rozdíly. Ti kteří se s přípravou kávy opravdu nechtějí příliš zdržovat, raději sáhnou po automatickém kávovaru, který sám mele kávu, dávkuje, presuje, spařuje i sám čistí. Kávu lze připravit doslova zmáčknutím jediného tlačítka. Takto dokonalý přistroj lze pořídit již za 18 tisíc korun. Levnější přístroje již vyžadují naši účast. Sítko musíme již mletou kávou naplnit sami a před dalším použitím jej samozřejmě musíme vyprázdnit a umýt. Cena nejlevnější typů kávovarů se pohybuje kolem 3 tisíc korun. Oblíbené jsou také nejrůznější kombinace s překapávačem, přístrojem na přípravu cappuccina, čaje či kakaa.
Foto: archiv firem AEG, DéLonghi
Články s podobnou tématikou
Dokonalé chlazení
Malý, ale šikovný
Trendy v kuchyni - varná deska
Vybíráme vhodný odšťavovač
Radost vařit
Parní trouba - nový způsob vaření
Článek byl zobrazen 11364 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?
Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?
Typy kuchyňských nožů a jejich použití
Nože patří mezi nejzákladnější kuchyňské vybavení a bez různých typů nožů se v kuchyni neobejdeme. Jenže jak a na co se který nůž používá? A které typy nožů by v kuchyni rozhodně neměly chybět?
Radost vařit
Pravděpodobně se většina z nás shodne na tom, že i nádobí, ve kterém připravujeme pokrmy, prodělalo za posledních několik desítek let řadu zásadních změn. Vaření se tak v mnoha ohledech stalo příjemnou záležitostí i pro méně zdatné kuchaře.
Co ukázal průzkum chování lidí v kuchyni?
Oddělení firmy Blum pro průzkum potřeb uživatelů kuchyní sleduje zvyky a pracovní postupy lidí a zjišťují, co lidé v kuchyni skutečně potřebují. Expertka Miriam Wildauer, z tohoto týmu říká: „mnoho typických činností v kuchyni probíhá na celém světě stejně“.
Kvalitní NanoGranitový dřez Schock vám ušetří práci
Správný výběr tvaru a hlavně materiálu kuchyňského dřezu má zásadní vliv na jeho budoucí praktické využívání, pěkný vzhled. Navíc může do budoucna ušetřit hodně práce při jeho údržbě.
Když kuchyňský robot umí i vařit
Kuchyňské roboty zvládnou spoustu práce a ty dobře vybavené jsou v kuchyni všestranným pomocníkem. Zvládají šlehání, míchání, hnětení, ale i mixování, krouhání, mletí, sekání, a ty nejdokonalejší dokonce i vaří. K čemu všemu lze takový kuchyňský robot použít a co všechno zvládne uvařit?
Smaltované nádobí slaví návrat do kuchyně i na chalupu
Co se týče kuchyňského nádobí, setkáte se dnes na trhu s nepřeberným množstvím nejrůznějších materiálů. Jen jeden materiál však přečkal staletí a o své místo v českých kuchyních bojuje dodnes - smalt. Smaltované nádobí má své příznivce i odpůrce, pravdou však zůstává, že má své nesporné výhody, styl a půvab, a tak se k němu čím dál více hospodyněk vrací.
Materiály kuchyňských pracovních desek
Při výběru kuchyňských pracovních desek se můžeme setkat hned s několika materiály, které se samozřejmě liší nejen vzhledem a cenou, ale hlavně užitnými vlastnostmi, kvalitou, životnost a způsobem údržby.