Zahradní květiny II. - Prvosenky
18.03.2012
Prvními posly jara nejen v lese a na louce, ale i na zahradě, je takzvaný petrklíč. Vedle nejznámějšího a asi nejrozšířenějšího druhu nazvaného Prvosenka jarní (Primula veris) existuje dalších pět stovek druhů prvosenkovitých…
…přičemž doma nebo na zahrádce či skalce je nejčastěji pěstována odrůda s názvem Prvosenka bezlodyžná (Primula acaulis nebo Primula vulgaris).
Primula acaulis, Foto: Bouquet.ru
Prvosenka bezlodyžná je dlouholetá rostlina vysoká asi jen pět až deset centimetrů a je oblíbena zejména pro své velké květy, které jsou nejen v odstínech žluté barvy, ale existují i v barvě oranžové, růžové, červené, fialové nebo bílé. Některá zahradnictví prodávají přímo už namíchanou pestrou směs různobarevných rostlinek, které vznikly křížením různých odrůd prvosenkovitých.
Prvosenky, jejichž původ je v daleké Číně, můžeme pěstovat buď v bytě jako hrnkové rostliny, ale spíše se hodí na balkóny nebo na zahradu, neboť v teplém prostředí interiéru velmi rychle odkvétají. Někteří proto pěstují primule jeden rok doma a po odkvětu je přesadí na zahradu, kde vykvetou za rok na jaře a tam už zůstanou několik let.
Prvosenka neboli Primula, Foto: Forthenature.org
Pokud se rozhodneme pro pěstování v domácnosti, pak bychom měli květinkám dopřát teplotu do maximálně 15 stupňů Celsia. Pokud ji vysadíme na zahradu či na balkón, je důležité zasadit ji tam, kde na ni nebudou pokud možno pražit přímé sluneční paprsky. Ideální je tedy polostín s těžší, vlhkou půdou. Substrát by nikdy neměl vyschnout, zároveň však rostlině určitě nesvědčí přelití.
Prvosenky kvetou během března a dubna. Množit rostliny je možné buď dělením, řízky anebo je můžeme vysévat. Primule jsou léčivé, obsahují totiž saponiny, glykosidy, silice a vitamín C, které pomáhají při kašli, nespavosti a tlumí záněty. Nejčastěji se sbírají květy a oddenky prvosenek jarních a vyšších, které rostou spíše volně v přírodě. Kořen se z důvodu ochrany přírody již nesbírá.
Některé odrůdy primulí, zejména pak chlupy na listech, však obsahují primin, který je jedovatý a při styku s pokožkou může vyvolat alergickou reakci nebo dokonce způsobit puchýřky. Ze škůdců mohou rostlinu napadnout mšice nebo roztoči.
Autor: efa
Články s podobnou tématikou
Zahradní květiny I. - Narcis
Nová generace květináčů
Bylinky si můžete vypěstovat sami
Kosatce, rostliny, které hrají všemi barvami
Fuchsie - ozdoba zahrad, balkónů i teras
Článek byl zobrazen 23025 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.
Další články na téma Zahrada
Tipy na vánoční dárky, které nezklamou
Vánoce se nezadržitelně blíží. Máte už všechny dárky pohromadě? Že ne? Nechte se inspirovat tímto článkem, ve kterém najdete doporučení na dárky pod stromeček, které mile překvapí, a navíc za ceny, které se jen tak neopakují.
Listopad na zahradě
Než začneme užívat pohodlí domova pěkně v teple, měli bychom sklidit poslední zbytky úrody a zahradu uklidit, aby nás paní Zima nepříjemně nepřekvapila.
Bylinky si můžete vypěstovat sami
Pokud často používáte při vaření různé druhy bylinek, pak je zkuste pěstovat přímo doma v květináči. Čerstvé bylinky jsou totiž mnohem lepší než ty sušené z obchodu - lépe voní i chutnají a obsahují mnohem více léčivých látek a vitamínů.
Balkon obsypaný muškáty
Pokud jste si oblíbili pelargonie čili muškáty, nemusíte je pěstovat jen na zahradě. Místem vhodným pro malé zahradničení jsou i balkony, terasy či lodžie. Muškáty jsou nenáročné na péči a dlouze kvetou. Jak to udělat, aby byl váš balkon díky muškátům nepřehlédnutelný a záplavu květů vám záviděl každý kolemjdoucí?
Čarověník
Takové zvláštní slovo, co asi znamená? Má něco společného s magií nebo folklórními zvyky? Neuhodli jste. Neobvyklý výraz znají jen pěstitelé bonsají, odborně vzdělaní skalničkáři a pár zasvěcenců.
Benzinové sekačky s elektrickým startérem – startování bez námahy.
Sekání trávy benzinovou rotační sekačkou se může snadno stát nepříjemným díky komplikacím se startováním motoru sekačky. Zejména pro menší a slabší osoby je startování nepříjemné a komplikované. Výrobci sekaček naštěstí přicházejí každou sezóny s vylepšeními a novinkami, jako je např. elektrický startér u travních sekaček.
Jak funguje automatické zavlažování zahrady?
Automatické zavlažování je často opředeno řadou mýtů a zažitých představ, které se nemusejí zakládat na pravdě. Jak je to tedy doopravdy s cenou, spotřebou vody, náročností na údržbu apod.?
Zavařování může být také kulinářský zážitek
Pamatujete si ještě na obrovský prádelní hrnec naplněný hlavně v létě a na podzim zavařovacími sklenicemi? Zavařování jako jeden ze způsobů konzervace potravin vzniklo v hlavě a následně v kuchyni francouzského kuchaře a cukráře Nicollase Aperta někdy na sklonku 18. století.