Odsávaní par
25.05.2005
Ne všechny vůně a zápachy, které vznikají při vaření, jsou příjemné, a proto se odsavače par stávají pomalu ale jistě součástí většiny kuchyní. Nabídka na trhu je široká a ne všechny typy jsou vhodné právě do té naší kuchyně.
Proč by měl být odsavač par součástí kuchyně je zřejmé. Zápachy, které vznikají při vaření nemusí být vždy příjemné všem členům domácnosti, zvláště když se dnes trendy ubírají směrem ke spojování kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. A tak příprava tatínkových oblíbených smažených tvařůžků, může znamenat pro ostatní členy rodiny hotová muka. Pokud zápach a páry během vaření odsáváme, eliminuje se také zachycení pachů v bytových textiliích. V domácnosti, kde milují smažená jídla, by zápach vanoucí z nejrůznějších potahů, závěsů, záclon i stěn mohl po nějakém čase připomínat restaurační zřízení. A v neposlední řadě – digestoře odsávají páry, tedy vlhkost, která se v opačném případě drží v místnosti.
Při výběru vhodného odsavače nás zajímá několik základních věcí – výkon, velikost, styl, tvar, barva, druh odtahu (do komína nebo zpět do místnosti), hlučnost a cena.
Výkon
Výkon odsavače se měří v m3 za hodinu a v podstatě znamená, kolik metrů krychlových vzduchu za hodinu odsavač vymění nebo odsaje. Minimální výkon, který by měl odsavač mít si snadno spočítáte sami – objem kuchyně (podlahová plocha vynásobena výškou stropu) vynásoben šesti vám dá minimální výkon, který měl odsavač vhodný do vaší kuchyně mít. Máme-li například uzavřenou kuchyň o rozloze 20 m2 a výšce stropu 2,8 m, měl by nám postačit odsavač s minimálním výkonem 350 – 400 m3/hodinu. Obecně platí, že nejnižší výkon mají odsavače tzv. teleskopické (výsuvné) a naopak nejvyšší výkon můžeme očekávat od ostrůvkových komínových odsavačů.
Velikost a styl
Velikost, tvar, styl a barva zůstává na charakteru kuchyně a potřebách zákazníka. Na trhu jsou digestoře široké standardně 50, 60, 70 a 90 cm. Varná deska nebo sporák by zcela jistě neměl být širší než digestoř. U levnějších odsavačů se budeme muset spokojit s omezeným výběrem tvarů a barev, u luxusnějších odsavačů se pravděpodobně setkáme s problémem, že nebudeme vědět, který si vybrat. Móda v současných kuchyních jednoznačně hovoří pro nerezové odsavače v kombinaci se sklem, ale stále oblíbené jsou také bílé, černé i rustikální odsavače s dřevěnými prvky.
Odtah nebo cirkulace
Zda bude odtah z odsavače ven z místnosti nebo bude recirkulován zpět je zásadní otázka a pokud je to možné měli bychom dát přednost odtahovému odsavači, neboť má vyšší výkon a vzduch v místnosti bude zcela vyměněn za čerstvý. V zimě, kdy by odtah do komína mohl způsobit tepelné ztráty, lze i komínový odsavač přepnout na cirkulaci. Cirkulační odsavače díky tukovému a aktivnímu uhlíkovému filtru splní svoji funkci, ovšem nevymění vzduch v místnosti a filtry je třeba pravidelně měnit, abychom zachovali účinnost digestoře.
Umístění
Správná výška namontovaného odsavače nám zaručí, že výkon bude opravdu takový, jaký uvádí výrobce. Pokud bude odsavač příliš nízko, výkon nezvýšíme, ale mohli bychom se při vaření nachladit. Vysoko umístěný odsavač výkon sníží a mnoho par půjde do místnosti. Optimální umístění digestoře je kolem 70 cm nad varným centrem.
Klid při vaření
V případě, že máme kuchyň spojenou s obývací částí, měli bychom klást důraz také na hlučnost. Při plném výkonu by neměla přesáhnout 60 decibelů. Pokud potřebujeme digestoř s příliš velkým výkonem, měli bychom uvažovat raději o externím umístění motoru na střechu nebo půdu.
Pro ty, kteří mají rádi jasno, je na trhu dostatečný výběr odsavačů s velmi výkonným halogenovým osvětlením s možností regulace nezáviste na chodu motoru.
Ceny digestoří jsou tak jako u většiny domácích spotřebičů upraveny pro všechny kategorie zákazníků – od jednoduchým standardních v cenách kolem 1 500 korun až po luxusní ostrůvkové odsavače s halogenovým osvětlením a senzorovým ovládáním kolem 40 000 korun.
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Pro další inspiraci navštivte sekci Vaříme!
Článek byl zobrazen 14978 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Vybíráme lednici podle základních i nadstandardních funkcí
Základní funkcí lednice je udržovat potraviny v chladu nebo mrazu, resp. v daném teplotním rozmezí dle nastavení lednice. Existuje ale i spousta dalších funkcí a benefitů, které udržují potraviny déle čerstvé, nabízejí vyšší komfort při používání lednice nebo šetří energii. S čím vším se v nabídce můžete setkat?
Kuchyňský sporák je spojením elegance a účelnosti
Kuchyňský sporák tvoří určitě jednu z nejdůležitějších částí výbavy kuchyně v domácnosti i na chatě či chalupě, kde se hodí spíše kachlové sporáky. Takový sporák je účelným doplňkem domu či rekreační chalupy, který dotváří atmosféru klidu a pohody. Nejenže pomůže s přípravou jídla, ale celá rodina se k němu ráda vrací k odpočinku a získání nových sil.
Na co se zaměřit při výběru kombinované lednice? Sledujte spotřebu, vybavení i hlučnost
Při nákupu kombinované lednice je dobré dát si pozor na některá úskalí a sledovat a porovnávat klíčové parametry lednic jako je spotřeba, hlučnost, objem nebo vnitřní uspořádání a užitečné funkce a vychytávky. Výrobci používají pro některé funkce také speciální výrazy, ve kterých není jednoduché se zorientovat.
Proč bychom měli vařit v kvalitním nádobí?
Za poslední dva tři roky se stále větší počet zákazníků vrací ke kvalitním výrobkům vyrobeným v Evropě. To platí také u nádobí, na kterém si denně připravujeme jídlo a kde jde v prvé řadě o naše zdraví.
Kuchyňský robot – jaký zvolit materiál a jak jej udržovat a čistit?
Rozdíly mezi kuchyňskými roboty nejsou jen ve funkcích a množství příslušenství, ale také v použitých materiálech. Od toho se odvíjí také ceny a životnost robota nebo jednotlivých dílů. S jakými materiály se tedy můžete setkat a čemu dát přednost při výběru? A jak se o robota starat, aby vám sloužil co nejdéle?
Kam pro kvalitní kuchyňský dřez na internetu?
Kuchyňský dřez je jedna z nejexponovanějších částí kuchyně, bylo řečeno mnohokrát. Je zřejmé, že moderní kuchyňský dřez a jeho okap se stávají plnohodnotnou pracovní plochou s lepšími vlastnostmi než obvyklá pracovní deska. Platí to zejména pro originální německé granitové dřezy.
Hody z raclettového grilu
Je tady doba zahradních večírků a posezení s rodinou či přáteli u společného grilování. Chcete-li i letos oslnit své hosty a pohostit je něčím netradičním, máme pro vás výborný tip. Na raclettovém grilu připravíte speciality, kterými nepohrdnou chuťové buňky ani toho nejnáročnějšího gurmána.
Český porcelán je znovu IN!
Jídlo a pití patří ke každodenním činnostem v našem životě. Ovšem na čem pokrmy servírujeme a do čeho naléváme nápoje je velmi individuální. Neřešíte to nebo si chcete stolování užít?