Zásady zařizování kuchyní
25.09.2013
Kuchyně mají nejen krásně vypadat, musí také dobře fungovat a hlavně být praktické. Každá kuchyň by měla být ušitá na míru. Měla by odpovídat způsobu tvorby pokrmů, obrazem stylu a rytmu bydlení. Rozhodující je četnost vaření, způsob vaření, počet osob a pak pochopitelně velikost prostoru. Uspořádání kuchyně chce důkladnou přípravu, kterou je vždy dobré probrat s odborníkem.
Tři základní principy pro plánování praktické kuchyně již při návrhu - plynulost, prostor a pohyb.
Plynulost – dobrý přístup a návaznost prací v kuchyni zajistí, že se vyvarujeme zbytečnému pobíhání po kuchyni.
Prostor – dostatek a uspořádání úložného prostoru v kuchyni je individuální a záleží také na životním stylu uživatele kuchyně. Základem jsou zásuvky, rohové skříňky a praktickým řešením pro ukládání zásob je potravinová skříň.
Pohyb – komfort ovládání a otvírání dvířek, výsuvů nebo výklopů skříně.
Pokud je to možné, vyřešte kuchyň spíše jako kruhový prostor v jehož středu se budete pohybovat tak, abyste měli všechno pokud možno po ruce. Je-li to možné, nechte si navrhnout kuchyň s půdorysem do písmene „L“ nebo „U“. Pokud uvažujete nad „ostrůvkovou“ kuchyní, tak jako ostrůvek vyčleňte část kuchyňské sestavy, která je celým logickým segmentem, např. celé mycí centrum nebo kompletní centrum varné.
Kuchyň je místem, kde na sebe logicky navazují jednotlivé prostory a nástroje k vykonávání činností, jejichž posloupnost odpovídá standardům přípravy potravin. Praktickou kuchyni vytvoříte rozdělením kuchyňské linky na zóny, konkrétně potravinovou, úložnou, mycí, pracovní a vařící/pečící.
Potravinová zóna - bývá nejčastěji umístěna na jednom z okrajů kuchyňské linky. Pokud nemáte na výběr, snažte se vše soustředit tam, kde máte lednici.
Úložná zóna - jedná se o část, do které se ukládá veškeré nádobí. Je dobré, když se nachází vedle potravinové zóny
Mycí zóna - sem spadá dřez, myčka a případně odkapávací plocha.
Pracovní a přípravna zóna - se nachází vedle sporáku nebo varné desky a je velice důležitá. Jedná se o pracovní plochu, jejíž velikost ovlivňuje velikost kuchyně. Minimálně by měla mít 90 cm, abyste mohli s potravinami pohodlně zacházet. Čím větší, tím lepší. Doporučujeme mít ještě po ruce nejrůznější spotřebiče a roboty, jež se často využívají.
Vařící a pečící zóna – sem patří varná deska, nebo sporák a trouba. Tato zóna by měla být vedle přípravné a pracovní zóny.
Velká místnost je atraktivní a propojení kuchyně s obývacím prostorem bytu je silným aktuálním trendem. Přechod mezi kuchyní a společenskou zónou se dá vybudovat navazující jídelnou, rozčlenit interiér pomohou také použité materiály a barvy.
Takhle zařízený byt působí vzdušně, prostorně. Zařízení moderní jídelny, by mělo být také praktické a příjemné.
Jestliže máte dostatek místa pořiďte si opravdu velký jídelní stůl, u kterého můžete zasednout s celou rodinou. Praktické jsou rovněž rozkládací stoly, které lze příležitostně rozložit. Důležitý je tvar, ten by měl být v souladu s ostatními prvky v místnost.
Hranatý jídelní stůl - je vhodnější v případě, kdy nemáte moc místa, neboť jej lze umístit podél zdi. Co se týče materiálu, trendem poslední doby je návrat k přírodním materiálům. Velice pěkně vypadá dřevo v kombinaci s nerezem, čirým, matným nebo tónovaným sklem. Součástí jídelního koutu jsou židle. Tyto židle by měly být maximálně pohodlné a ladit se zbytkem prvků v místnosti a jídelním stolem. Důležité je dostatečně vysoké opěradlo pro záda. Židle pořiďte tak, aby jídelní kout vypadal jako jeden kompletní celek a zapadl do celé místnosti. Pro dotvoření správné atmosféry položte na jídelní stůl prostírání a květinu. Klasikou je obliba lesklých povrchů, které kuchyni propůjčují atraktivní vzhled. Ale pokud vaříte denně, je to nepraktické. Naopak z tohoto hlediska je lépe volit povrchy matné v přírodních barvách.
Další články firmy Interiéry design:
Typy podlah a jejich použitelnost - jak vybrat správný vzor podlahy
Design studio – návrhy a realizace interiérů
Jak na interiér - základní styly interiérů a chyby při zařizování
INTERIÉRY DESIGN s.r.o.
Barvířská č. 8
Liberec
Tel: 736763715
- PR článek -
Článek byl zobrazen 33214 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyně
Výhodné sety dřezů a baterií v nabídce SCHOCK
Kupte si dřez, který jsme si vybrali rovnou v setu s baterií, a můžete výrazně ušetřit. Nejširší dřezů a baterií německých Schock GmbH, které lze dát do cenově výhodného setu, neomezuje výběr českého zákazníka na jeden typ dřezu s jednou baterií, jak je to časté.
Ostrůvek v kuchyni
Propojení kuchyně s obývacím pokojem se stalo doslova hitem dnešních novostaveb. Nikdy však nedochází k úplnému sloučení a většinou jsou obě části místnosti vzájemně odděleny alespoň opticky. K tomu slouží různé barové pulty a v poslední době stále oblíbenější kuchyňské ostrůvky. Jsou nejen vhodným estetickým řešením, ale přináší i mnohé praktické výhody.
Proč mít výklopy v horních skříňkách v kuchyni
Plánujete novou kuchyň? Měla by být nejen krásná, ale i praktická. Pořádně si promyslete její uspořádání a nezapomeňte ani na funkční prvky jako je kvalitní kování. Představujeme vám systémy výklopů pro horní skříňky, které se snadno otevírají a umožňují dobrý přístup.
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Zařizování kuchyně představuje běh na dlouhou trať. Vymyslet vše tak, aby byla nejen praktická, ale zároveň estetická a kvalitní, není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Podívejme se alespoň ve zkratce, co nás v takovém případě čeká a na co bychom neměli zapomenout.
Malá kuchyně v paneláku – jak jí zařídit?
Paneláková kuchyně je životní realitou pro více než 2 milióny Čechů, kteří žijí panelových domech. Jak zařídit malou kuchyni v paneláku, abyste měli dostatek místa na přípravu jídla i úložné prostory? Přinášíme vám rady, tipy, fotogalerie i množství inspirace.
Rekonstrukce kuchyně za pár korun
Ne všichni chtějí nebo mohou investovat do své „nové“ kuchyně desetitisíce nebo dokonce statisíce. Důvodem může být například nedostatek financí nebo bydlení v pronajatém bytě. V takovém případě většina z nás hledá způsob, jak si novou kuchyň zvelebit doslova za pár korun.
Uspořádání kuchyňské linky, skříněk a šuplíků
Kuchyně je centrem každé domácnosti, a ač se vám to možná nezdá, trávíme v ní více času, než v kterékoliv jiné místnosti v domě. Aby dokonale sloužila svému účelu, je důležité především funkčně zařídit kuchyňskou linku. Nemluvíme jen o sporáku, troubě a pracovní desce, důležité je rovněž uspořádání skříněk a přístup do úložných prostor.
Nové vodovodní armatury pro báječnou kuchyň
Kdo by si to nepřál - blýskavé armatury a design, které kuchyni s malými náklady propůjčí moderní vzhled, kuchyň, ve které používání vody není prací, ale zábavou? Přejete si více? Vyšší kvalitu? Více inteligentní techniky? Nebo méně? Menší cenu? Menší náročnost při instalaci? Menší plýtvání vodou?