Montkov - zárubně a dveře

Reklama

Evropské bylinky v naší kuchyni

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

26.05.2005

Čerstvé bylinky dodávají jídlům jedinečné aroma, chuť i barvu. Francouzská, italská nebo řecká kuchyně se bez čerstvých bylin neobejde. I pod českými pokličkami se objevují bylinky v nejrůznějších pokrmech díky přílivu inspirace ze zahraničí.

Bazalka
Jednoletá bylina pocházející z Indie se v evropské kuchyni objevuje od 16. století, ideální výsadba je do květináče, v polovině května už můžeme i do záhonku, vyžaduje hodně slunce. Nejčastěji se používá v italské a francouzské kuchyni, v omáčkách, těstovinách i masu. Čerstvá je vždy chutnější a výraznější než sušená.

Estragon
Vytrvalá bylinka pochází ze Sibiře a patří k základním kořením francouzské kuchyně. Používá se zejména mladá nať, která se výborně hodí k drůbeži, plodům moře a vybraným druhům zeleniny.

Kopr
Velmi známa a oblíbená jednoletá bylina, které se v našich podmínkách daří. Používá se ve středoevropské, východoevropské, skandinávské a balkánské kuchyni. V české kuchyni se objevuje nejčastěji v omáčce a polévce, ale výborně se hodí také do salátů, k rybám, jogurtu, majonéze i bramborám.

Koriandr
Bylina pochází ze Středomoří, její čerstvá nať má velmi výraznou chuť a vůni a používá se proto ve středozemní, mexické a asijské kuchyni do salátů a masitých jídel. Daří se jí v propustné a vápenité půdě.

Libeček
Vytrvalá bylina původem z Íránu se dnes pěstuje po celé Evropě. Vysoká bylina je charakteristická svými listy, které mají silnou chuť a vůni připomínající směs citrusů a celeru nebo také maggi. Nejčastěji se používá do polévek, zeleninových jídel a pokrmů z masa.

Kerblík
Jednoletá bylinka oblíbená a používaná hlavně ve Francii. Zelené lístky, které chutí připomínají petrželku, se přidávají do polévek, salátů, omáček a vaječných, kuřecích a rybích pokrmů. Kerblíku se daří v sušší prosluněné půdě.

Majoránka
Pochází ze Severní Afriky a je to vytrvalá bylina pěstovaná hojně i na našich zahrádkách. Velmi aromatická bylina se používá k dochucování pokrmů z drůbeže, vepřového i hovězího masa, do polévek a bramborových specialit. Majoránka má ráda slunce.

Máta
Vytrvalá bylina velmi výrazné vůně by se neměla kombinovat s jinými bylinkami nebo česnekem. Hodí se k bramborám, hrášku, jehněčímu, kachně, zelenině a lze ji přidat také ke sladkým pokrmům, nápojům a koktejlům. Máta je velmi nenáročná a nevyžaduje téměř žádnou péči.

Meduňka
Medonosná bylina pochází z jižní Evropy. Její čerstvé lístky se hodí do osvěžujících letních salátů, boršče a zeleninových polévek. Pěstují se na teplých, chráněných místech, v lehčí půdě. Měla by se sklízet jen do rozkvětu, dokud má silnou citrónovou vůni.

Šalvěj
Vytrvalý polokeř původem ze Středomoří má ostrou chuť a používá se nejčastěji do nádivek a k ochucení sýra. S šalvějí raději opatrně, mohla při přehlušit ostatní chutě. Vyžaduje slunné stanoviště.

Oregano
Rostlina příbuzná majoránce se hojně pěstuje ve Středomoří. Používá se zejména v jihoevropské kuchyni do těstovin, pizzy, omáček, zeleninových jídel a plodů moře. Daří se jí ve všech půdách, ovšem v našich zeměpisných šířkách nebude mít tak výraznou chuť a vůni.

Pažitka
Bylinka pochází z jižní Evropy a má svěží zelenou barvu a jemně cibulovou chuť. Používá se k dochucování sýrů, brambor, vajec, kysané smetany a polévek. Pažitka vyžaduje těžší půdu a můžeme ji pěstovat i za oknem v květináči.

Tymián
Vytrvalý polokeř také pochází ze Středomoří. Je nepostradatelnou součástí mas a vývarů, marinád, a výtečně se hodí ke králíkovi. Daří se mu v lehčích půdách na slunném místě.

Petrželka
Dvouletka pocházející ze Středomoří je jednou ze základních bylinek v celé Evropě. Nejčastěji se používají odrůdy kadeřavá a plocholistá. Nasekaná petrželová nať zajímavě ochutí brambory, zeleninu, míchaná vajíčka, saláty, polévky, pokrmy z ryb a nádivky. Používá se rovněž ke zdobení obložených mís, polévek, masových pokrmů. Petrželce se v našich podmínkách daří, snáší o polostín, v suchém období je lepší zalévat.

Routa
Z polokeře, který pochází ze Středomoří, se používají pouze listy sklizené před rozkvětem. Hodí se do salátů, v menším množství do masových a zeleninových pokrmů, skopového. Vyžaduje sušší půdy a dostatek slunce.

Rozmarýn
Stálezelený keř dorůstá do výšky až dvou metrů. Pochází z oblasti západního Středomoří, ovšem lze ho pěstovat na suchým a teplých místech i u nás. Výrazná chuť bylinky se výborně hodí k telecímu, vepřovému a jehněčímu masu. Pro chuť se přidává do másla nebo olivového oleje, na kterém smažíme rajčata nebo brambory.

Saturejka
Jednoletá bylina pochází z Východního Středomoří. Čerstvá se používá nejčastěji do salátů a polévek, sušená potom do omáček, polévek, k telecímu, kuřecímu a krůtímu masu, k luštěninám, vaječným pokrmům nebo květáku. Vyžaduje lehčí půdy a dostatek světla.

Yzop
Vytrvalá dřevnatá bylina původem ze Středomoří má kořennou, kafrovitou vůni a mírně nahořklou chuť. Čerstvou bylinou se aromatizuje máslo, salámy, jídla studené kuchyně, luštěninové a bramborové polévky a pečená masa. Vy žaduje teplé a chráněné stanoviště a vápenitou půdu.

 

Článek byl zobrazen 9901 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů

    Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol

    Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
  • Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase

    Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
  • SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy

    Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.

Další články na téma Recepty

Medovina patří mezi oblíbené zimní nápoje stejně jako punč a grog

Medovina patří mezi oblíbené zimní nápoje stejně jako punč a grog

Mezi nápoje, které se zejména před Vánoci těší velké oblibě, patří teplá medovina, která nejenže má krásné aroma, ale také blahodárně působí na lidské zdraví. S tímto tradičním nápojem, jehož historie sahá daleko do minulosti, se nejčastěji setkáváme na takových akcích, jako jsou sváteční a historické trhy. Skleničku si však můžeme dát i doma.

 
Uzený úhoř z domácí udírny

Uzený úhoř z domácí udírny

Lahůdka, které se nic nevyrovná. Tuto pověst má uzený úhoř nejen kvůli výbornému masu, ale také také díky knihám a filmům spisovatele Oty Pavla. I proto sahá cena uzeného úhoře do astronomických výšin přesahující 1000 Kč za kilogram. Dalším důvodem je úbytek úhořů v našich vodách. Stále si však můžete úhoře chytit a vyudit doma sami. Jak na to?

 
Evropské bylinky v naší kuchyni

Evropské bylinky v naší kuchyni

Čerstvé bylinky dodávají jídlům jedinečné aroma, chuť i barvu. Francouzská, italská nebo řecká kuchyně se bez čerstvých bylin neobejde. I pod českými pokličkami se objevují bylinky v nejrůznějších pokrmech díky přílivu inspirace ze zahraničí.

 
Zásady uzení a často kladené dotazy

Zásady uzení a často kladené dotazy

V dnešním článku o uzení si zopakujeme základy uzení a nejčastější otázky, které se kolem uzení objevují. Jakým dřevem topit, jak připravit udírnu, jak připravit maso na uzení nebo jak dlouho udit.

 
Domácí moravské klobásy - recept a postup přípravy

Domácí moravské klobásy - recept a postup přípravy

Moravské klobásy se těší oblibě na Moravě i v ostatních koutech naší vlasti. Receptů na tuto delikatesu bylo a stále je více dle místa původu. V polovině 20. století byla stanovena oborová norma, která Moravskou klobásu charakterizuje výrobek obsahující hrubě sekané maso, z jedné třetiny hovězí a ze dvou třetin vepřové. Koření se pepřem, kmínem, paprikou a česnekema a plní se do tenkých vepřových střev.

 
Několik informací, zajímavostí a mýtů o vejcích

Několik informací, zajímavostí a mýtů o vejcích

Vejce jsou neodmyslitelnou základní součástí českého jídelníčku a jejich zásoba nechybí téměř v žádné české lednici. Připravujeme si je k snídani, konzumujeme je jako volské oko místo masa, přidáváme je do buchet a koláčů, zdobíme jimi obložené chlebíčky. Mnozí však o vejcích téměř nic nevědí.

 
Jak připravit domácí sušené maso v sušičce

Jak připravit domácí sušené maso v sušičce

Sušené maso patří k oblíbené pochoutce a bohatému zdroji bílkovin. Příprava sušeného masa je jednoduchá a snadno ji zvládnete doma v kuchyni. Přinášíme vám recepty na nejoblíbenější marinády, které dodají sušenému masu skvělou chuť.

 
Velikonoční pečené dobroty

Velikonoční pečené dobroty

Pečení velikonočního beránka patřilo u nás vždy k velikonočním tradicím. Pěkný zvyk vznikl z prostého faktu, že ne všichni si mohli o Velikonocích dopřát skutečného beránka z masa, a tak byl beránek nahrazován pečivem ve stejném tvaru. Do dnešních dnů patří beránek neodmyslitelně k výzdobě velikonočního stolu.

 

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

Křovinořez STIHL FS 120

Oblíbený křovinořez STIHL FS 120 nyní se slevou 1 700 Kč.

 

MAMUT GLUE MULTI

Na MAMUT GLUE Multi je nejlepší jeho všestrannost. Lepí a tmelí totiž zároveň. A také díky tomu šetří váš čas i náklady.

 

Umělé stromy FLORUM

Přemýšlíte nad úpravou vašeho interiéru, terasy nebo zahrady? Chtěli byste ji dopřát něco netradičního, avšak nemáte mnoho času na její opečovávání? Využijte naši nabídku na umělé stromy.

 

MARKÝZY WEINOR

Nekompromisně čistý design a kvalita markýz od top německého výrobce Weinor.

 

HIGHLIGHT MEZI DLAŽBAMI

Letošní novinkou je dlažba Citytop Elegant kombi, ve výšce 6 cm se zámkem PaveLock® System, který zajistí požadovanou šířku spár a zamezí tak posunu nebo deformaci dlážděné plochy.

 

PORFIX, váš partner při stavbě

PORFIX nabízí komplexní stavební materiál z pórobetonu a vápenopísku, který je šetrný k životnímu prostředí a zároveň patří mezi cenově dostupné stavební materiály dnešní doby.

 

Reklama

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

 

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení, do láku, či na sucho? Jak připravit solící směs a jak dlouho nechat maso naložené? Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

 

Další z této rubriky

Několik informací, zajímavostí a mýtů o vejcích

Několik informací, zajímavostí a mýtů o vejcích

Vejce jsou neodmyslitelnou základní součástí českého jídelníčku a jejich zásoba nechybí téměř v žádné české lednici. Připravujeme si je k snídani, konzumujeme je jako volské oko místo masa, přidáváme je do buchet a koláčů, zdobíme jimi obložené chlebíčky. Mnozí však o vejcích téměř nic nevědí.

 

Velikonoční menu

Velikonoční menu

Po uplynulém postním týdnu, který začíná na Květnou neděli, je maso ve velikonočním jídelníčku již dovoleno. Tradiční úpravou kůzlečího nebo jehněčího se zabývat nebudeme, vždyť naše hospodyňky jsou vyhlášené kuchařky. Proto nabízíme méně známé úpravy masa a pár typicky velikonočních receptů pro mlsné jazýčky.

 

Naučte se grilovat jako profesionální kuchaři na kurzech grilování

Naučte se grilovat jako profesionální kuchaři na kurzech grilování

Kurzy vaření jsou v posledních letech mezi kuchařskými nadšenci velmi populární. Na jednodenních kurzech zaměřených na určitý okruh jídel se naučíte pod vedením profesionálů správnou technologii přípravy od výběru surovin až po servírování. A velmi oblíbené jsou také kurzy grilování, kde se pod vedením kuchařů naučíte používat moderní grily tak, aby byl výsledek co nejlepší.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě

Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě

Rádi mlsáte a nedokážete odolat čokoládě? A víte o tom, že existuje čokoláda, kterou si můžete dopřát i když držíte dietu? Zdravou alternativou čokolády je karob zvaný také svatojánský chléb, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Karobovým práškem můžeme nahradit kakao či čokoládu a začít mlsat zdravě a přitom stejně chutně.

 

Citrusy a jejich význam pro naše zdraví i krásu

Citrusy a jejich význam pro naše zdraví i krásu

Právě v zimním období bychom se měli do nejvíce “dopovat” vitamíny všeho druhu. Jelikož jsou teď obchody plné pomerančů, mandarinek a grepů, měli bychom využít právě jejich síly v boji proti nachlazení. Citrusy však pozitivně působí i na naši krásu, díky nim můžeme mít pleť bez vrásek, lesklé vlasy i pevné nehty.

 

Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory

Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory

Domácí uzené maso, ryby, klobásy na mnoho způsobů nebo uzený sýr, to vše běžně vyrábí každý majitel udírny. Co ale zkusit vyudit i méně tradiční potraviny? Pár zajímavých tipů na netradiční uzení přinášíme v dnešním článku.

 

V Itálii vypukla produkce parmazánu

V Itálii vypukla produkce parmazánu

Pokud často vaříte italská jídla, pak ve vaší lednici určitě nechybí velmi tvrdý drobivý sýr parmazán - ať už kus vcelku nebo ve strouhané podobě v sáčku či v krabičce s otvory.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.