Jak správně servírovat víno?
18.08.2005
Víno - o tomto tradičním a stovky let starém nápoji byly napsány už tisíce publikací. Přesto mnoho lidí neví, jak tento mok správně servírovat, abychom si ho co nejlépe vychutnali.
Důležité je dodržovat správnou teplotu daného druhu vína. Zatímco šumivá vína, která tvoří tak trochu zvláštní vinnou kapitolu a nebudeme se jimi v tomto článku zabývat, by měla být velmi studená, červená vína se servírují o teplotě mnohem vyšší. Podcenit bychom neměli ani dobře zvládnutý rituál otevírání lahve a nutné je dbát také na výběr skleniček.
Nejprve se zastavíme u teploty vína. Šumivá vína by měla být podávána o teplotě okolo pěti stupňů Celsia, bílá vína by měla mít o několik stupňů více - sladká vína okolo osmi stupňů, suchá vína o 2 až 3 stupně více. O červených vínech se říká, že by měla mít pokojovou teplotu, ve skutečnosti by však měla být o něco chladnější. Mladá vína bychom měli konzumovat o teplotě okolo 15 stupňů Celsia, zralejší odrůdy kolem 17 stupňů.
Na danou teplotu by se víno mělo zchladit či oteplit ne nárazově, ale postupně; takzvaně ho temperujeme, aby nedošlo k tepelnému šoku. V žádném případě bychom neměli narychlo chladit víno v mrazáku nebo jej ohřívat v mikrovlnné troubě. Připravit ke konzumaci by se víno mělo alespoň jeden den předem. U mladších vín se doporučuje přelít ho asi hodinu před konzumací do karafy, aby se usadilo.
Také otevírání vína je tak trochu věda. Vždy by měl, pokud je to možné, otevírat láhev muž. Nejprve je nutné odstranit staniol, ale pouze jeho horní část, zbytek se nechává na lahvi. Okraj lahve poté utřeme čistým ubrouskem. Kvalitní vývrtkou posléze odstraníme korek, a to tak, abychom jej celý neprovrtali - hrozilo by vydrolení korku do nápoje. Korek by také neměl při vytahování takzvaně mlasknout, ale měl by být vytažen pomalu a neslyšně. Hrdlo poté opět utřeme.
Pokud jsme v restauraci a víno servíruje číšník, měl by jej vždy náležitě představit. Sdělit značku, ročník i odrůdu vína a případně také jeho původ nebo zpracování. Jestliže ten, kdo víno objednal, po ochutnání souhlasí se servírováním, nalije číšník víno všem u stolu, a to zprava.
Skleničky by měly být na stopce a měly by být tenkostěnné. Na bílé víno se používají vyšší a štíhlejší sklenice, na červené víno baculatější sklenice s kratší nožkou. Víno by se nikdy nemělo dolévat, a to zejména víno bílé. U červeného vína někteří dolévání povolují.
Autor: efa
Články s podobnou tématikou
Vybudujte si v bytě domácí vinotéku
Vybudujte si malý domácí sklípek
Článek byl zobrazen 7348 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Recepty
Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort
Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.
Jak vybrat správnou sušičku potravin?
Sušičky ovoce slouží ke snížení obsahu vody v surovinách. Jedná se o způsob dlouhodobé konzervace, při které přesně víte, co sušené plody obsahují. Sušení potravin je mnohem zdravější a zároveň bezpečnější způsob uchovávání potravin. Sušené ovoce, zelenina, bylinky, maso nebo houby, si uchovají svou přirozenou chuť, vůni i obsah vitamínů a zdravých látek mnohem déle.
Svařené víno neboli svařák zahřeje a uzdraví
Když ucítíme vůni svařáku, snad každému z nás se vybaví Vánoce. Ale abychom si vychutnali tento lahodný hřejivý nápoj, nemusíme čekat až do Vánoc, skvěle s ním zaženeme zimu či nachlazení už teď. Kromě klasického svařáku z červeného vína můžete vyzkoušet i různé další jeho chutné varianty, například svařák s medem, grepem, jahodami nebo křížalou.
Reveň neboli rebarbora je zelenina nejen k jídlu
Jistě každý touží po rostlině, kterou nemá každý a na jejíž růst nemusí čekat léta. Takovou vděčnou rostlinou je reveň, více známou pod jménem rebarbora, kterou zvládne pěstovat i méně zkušený zahrádkář. Tento živý zázrak vypěstuje i ten, kdo nemá žádné zahradnické zkušenosti a nemá na zahradě „extra“ půdu.
Velký špenátový omyl
Několik desítek let bylo dětem vtloukáno do hlavy, že když budou jíst hodně špenátu, budou mít ocelové svaly jako legendární Pepek Námořník. Přestože nepravdivý mýtus o vysokém obsahu železa ve špenátu byl odborníky už dávno vyvrácen, dodnes mezi lidmi živě koluje.
Co jste možná nevěděli o Coca-Cole
Coca-Cola, nápoj oblíbený po celém světě, letos slaví už 120. narozeniny. Snad každý ji alespoň jednou ochutnal nebo si ji jednou za čas dopřává, mnozí jí doslova propadli. Tmavá perlivá limonáda je díky historii plné zvratů opředena řadou legend, mýtů a překvapujících údajů.
Domácí lančmít vyrobíte snadno a rychle
Luncheon meat, neboli hezky česky lančmít je mleté kořeněné maso prodávané v konzervě. Majitelé šunkovaru (a nejen oni) si výtečný lančmít připraví snadno sami.
Jak správně grilovat v keramickém grilu Big Green Egg?
V keramickém grilu lze kromě grilování i péct např. pizzu, restovat zeleninu, dusit a dokonce i udit. Gril lze navíc díky silné vrstvě keramiky používat během celého roku, dokonce i v zimě. Jak správně grilovat v keramickém grilu, aby byl výsledný pokrm, co nejlepší?