Ideální rozmístění kuchyně
17.09.2009
Kuchyň patří zřejmě k nejfrekventovanějším místnostem v bytě. Soustřeďuje se v ní nejen příprava jídla a společné stolování, mnohdy je ústředním centrem společného dění rodiny. Nároky na vybavení kuchyní jsou pak ovlivněny různými hledisky. Nemalou roli tu hraje pohodlné umístění spotřebičů a praktické využití úložných prostor.
Charakter vybavení kuchyně určuje především počet členů domácnosti, ale i jejich věk, zdravotní stav, způsob zaměstnání, místo a také druh bydlení. Tato hlediska totiž převážně určují množství a způsob přípravy domácí stravy.
Recept na rozmístění nábytku a spotřebičů
Práci v kuchyni určitě usnadní dobře uspořádaný provoz, v němž je vyřešen vztah kuchyňského prostoru k ostatním částem bytu a logický sled základních prací, které potřebujeme v kuchyni vykonat. Kuchyň plánujte od spodní plochy, od tohoto rozvržení se odvíjí další rozmístění poliček, vrchních skříněk a dalších spotřebičů.
S ohledem na plynulý průběh jednotlivých pracovních kroků je nejvhodnější seřazení kuchyňských sestav do písmene L, případně do U nebo vytvoření tzv. ostrůvku. Kuchyně ve tvaru L se hodí nejvíce do takových místností, kde je na jedné straně okno a na druhé jsou dveře. Je-li kuchyň úzká jako nudle, opatřete si jednoduchou linkou (I). U takové linky potřebujete 90 cm prostoru mezi linkou a zdí.
Provozně nejvhodnější a nejosvědčenější je návaznost hlavních pracovišť – přípravná plocha, po její pravé straně varná plocha s příslušnou odkládací plochou, po levé straně mycí centrum (dřez, myčka) s dostatečnou odkladní (odkapní) plochou. Ukládání předmětů kuchyňského inventáře, příručních zásob potravin a nejrůznějších strojků a malých elektrospotřebičů by mělo být po ruce - poblíž příslušných pracovních ploch.
Nejlépe dosažitelný je v kuchyňské sestavě prostor ve výšce 80 až 190 cm. Proto do něho ukládáme příruční zásoby potravin, nejčastěji používané nádobí a pracovní pomůcky. Poměrně dobře dostupné je i pásmo 40 cm nad podlahou, kam můžeme uložit například pekáče a jiné druhy nádobí, které rovněž často používáme. Ve výšce nad 190 cm se najdou skladovací prostory pro vybavení kuchyně, které používáme pouze příležitostně.
Jestliže už máte ve výhledu nějakou kuchyňskou sestavu, nejprve se přesvědčte, že odpovídá rozměrům a tvaru vaší kuchyně. Stejně tak je potřeba ověřit, zda správně sedí přívody a odpady vody, rozvody plynu a elektřiny.
Doplňky a příslušenství
Nezbytným vybavením kuchyně je dřez. Výrobci nabízejí dřezy vestavné a nástavné, samostatné, s odkapní plochou i kombinované. Také materiálové provedení je různé - od nerezu přes smalt až po směsové materiály. Dřezové baterie se dodávají kohoutkové i pákové, ze zdi i stojánkové nebo chromované. Do kuchyně jsou doporučovány praktické baterie stojánkové se sprškou. K dřezům jsou vhodné zabudované dávkovače saponátu a dnes už téměř běžný standard – drtiče kuchyňských odpadů.
Užitnou hodnotu každé kuchyně určitě zvýší rozmanité funkční a estetické doplňky. Patří k nim zejména program otevřené kuchyně jako jsou madla a tyče včetně závěsných polic, háčků, košíků a jiných praktických pomůcek jako jsou vestavné odpadkové koše i systémy pro třídění odpadků, drátěný program pro třídění a ukládání kuchyňského inventáře a potřeb včetně kontejnerových posuvů do skříní.
Praktické materiály
Převážná část kuchyňského nábytku se vyrábí tak, že základní část skříněk je z laminované dřevotřísky a čela a dvířka jsou z nejrůznějších materiálů. Všechny povrchy kuchyní by měly být omyvatelné běžnými nebo speciálními čistícími prostředky. Výrobci už nabízejí možnost dodávky kuchyně s nastavitelnými výškami pracovní plochy, tedy nejen standardních 85 – 86 cm. To umožňuje osazení skříněk na masivní stavitelné nohy, k nimž se přichytává spodní krycí lišta (soklová) opatřena těsnícím profilem z umělé hmoty.
Dvířka bývají osazena celokovovými závěsy s velkým úhlem otevření (110°) a vybavena tlumičem nárazů. Boky zásuvek jsou obvykle kovové stejně jako nosné drážky, které jsou opatřeny pojistkou proti vypadnutí. Jejich sklon je řešen tak, aby zásuvky byly samouzavírací. Konstrukce zadní stěny skříněk umožňuje proudění vzduchu a tím zabraňuje provlhnutí. To vše zvyšuje jejich životnost.
Pracovní desky se nejčastěji vyrábějí z postformingových desek v nejrůznějších dezénech. Pro náročnější spotřebitele jsou k dispozici umělé i přírodní kameny nebo speciální materiály (například corian) s vysokými užitnými vlastnostmi. Přední hrany desek se zpravidla zaoblují. K pracovním deskám se instalují těsnící lišty.
Nejoblíbenější a nejvhodnější úpravou zdí u pracovních ploch je keramický obklad. Nově se používá také obklad z materiálů pracovních desek (postforming, corian apod.). Je možné instalovat také omyvatelné tapety nebo umělé obkladové materiály či nátěry. Hlavním hlediskem však vždy zůstává snadná údržba.
Technické vybavení
Kuchyně lze vybavit vestavnými nebo samostatně stojícími spotřebiči. Jedná se o varné panely elektrické, sklokeramické, plynové a kombinované. Patří sem také trouby včetně mikrovlnných, sporáky, chladničky, mrazničky, myčky nádobí, odsavače par, pračky i sušičky prádla. Výběr je rozmanitý. O vhodném spotřebiči je nejlépe poradit se s odborníkem. Před návštěvou si však ověřte, jaké kapacitní možnosti mají instalace ve vašem bytě a co nejpřesněji určete, co od nového spotřebiče očekáváte. Potom lze vybrat výrobek s optimální skladbou funkcí vyhovujícím vašim potřebám.
Pro instalaci technického vybavení kuchyně je nutno připravit místnost stavebně. Každý prodejce kuchyní by vám měl jako součást smlouvy poskytnout technický podklad pro přípravu a tedy následně i úspěšnou montáž a bezproblémový provoz kuchyně.
S plánováním kuchyně se obraťte na kvalitní kuchyňské studio nebo architekta. Porada s odborníkem se mnohdy finančně vyplatí, protože ušetříte za zbytečné investice. Není pravidlo, že správná kuchyně musí mít všechno moderní. Na prvním místě je její funkčnost, která se odvíjí od životního stylu domácnosti.
Autor: Alexandra Rohanová
Foto: archiv firem Kuchyně Sykora, Schüller kuchyně, Ally Studio
Články s podobnou tématikou
Materiály kuchyňských pracovních desek
Luxusní kuchyně
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Vaření bez par
Odsávaní par
Poradna: Rekonstrukce kuchyně a koupelny
Malá kuchyň - více přemýšlení
Vaříme, ale kde a na čem?
Dřezy z umělého kamene jsou téměř nezničitelné
Volba kuchyňské linky
Drtiče odpadků
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Článek byl zobrazen 50290 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.TERRAN – barevný svět střech
Když se dokonalá směs barev a tvarů smíchá s téměř staletými výrobními zkušenostmi a technologiemi, vznikne nadčasový a moderní střešní systém. Naše společnost, která působí na trhu už několik generací, se vyznačuje neustálou snahou o inovaci a rozvoj našich služeb.
Další články na téma Kuchyně
Antibakteriální dřezy aneb skutečná čistota v kuchyni
Čistota a hygiena je zejména v kuchyni velmi důležitá. Součástí každé moderní kuchyně by tak měl být i antibakteriální dřez vyrobený z jemného granitu, který dokáže zlikvidovat až 98% bakterií přicházejících do styku s povrchem dřezu. Granitové dřezy jsou nově opatřovány jedinečnou antibakteriální úpravou pomocí nanotechnologií na bázi iontů stříbra.
Kuchyňské desky z umělého neboli technického kamene
Kuchyňská pracovní deska je nejpoužívanější část kuchyně, na které denně připravujeme pokrmy, krájíme, odkládáme nádobí, a proto by měla být vyrobena z materiálu, který takové zatížení snese. Jednou z možností je kuchyňská deska z umělého kamene, tedy konglomerátu vyrobeného z přírodního kamene. Tyto desky vynikají užitnými vlastnostmi, atraktivními povrchy i barevností.
Jak vybrat kvalitní nerezový dřez?
Dřez je důležitou a neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, neslouží pouze k umývání nádobí, ale používáme jej také při přípravě nejrůznějších pokrmů. Poslední dobou se z nepostradatelné součásti kuchyňské linky stává výrazný designový doplněk. Na výběr je z mnoha moderních materiálů, ale k těm nejoblíbenějším stále patří nerezová ocel.
Ostrůvek v kuchyni
Propojení kuchyně s obývacím pokojem se stalo doslova hitem dnešních novostaveb. Nikdy však nedochází k úplnému sloučení a většinou jsou obě části místnosti vzájemně odděleny alespoň opticky. K tomu slouží různé barové pulty a v poslední době stále oblíbenější kuchyňské ostrůvky. Jsou nejen vhodným estetickým řešením, ale přináší i mnohé praktické výhody.
Čeká vás plánování nové kuchyně? Přijďte si k nám sestavit KUCHYŇ NA ZKOUŠKU
A je to tu! Chcete řešit novou kuchyň a začínáte dávat dohromady svůj sen. Co když vše nedomyslíte do detailu a pak dojde k nepříjemnému překvapení nebo zklamání, až bude nová kuchyň stát u Vás doma? Pak je už těžké a nákladné na jejím uspořádání něco měnit.
Výklopy Aventos top pro různá řešení horních skříněk v kuchyni
Při zařizování kuchyně se klade velký důraz na její praktičnost, ergonomii a funkčnost. Kuchyňské skříňky se používají dennodenně, a proto by měly sloužit bez sebemenších zádrhelů. Blum, specialista na nábytkové kování, vyrábí systém výklopů AVENTOS top, který přináší vysoký komfort pohybu do horních skříněk a zvyšuje tak kvalitu bydlení.
Potřebuje vaše kuchyň změnu? Začněte od kuchyňské linky
V kuchyni se zpravidla odehrává život celé rodiny. Společně tady jíte, diskutujete a kujete nejrůznější plány. Členové rodiny si sem chodí pro dobroty, přátelé na slovíčko a hosté se tu dobře cítí. Pamatujte, že bude-li vaše kuchyň včetně kuchyňské linky vypadat dobře, každý do ní bude rád pospíchat.
Kuchyňský design volá po barvě
Vaření a příprava jídel by se měla odehrávat pod barvami spíše optimistickými, aby to „vaření nebylo příliš vážné“. Z tohoto důvodu je dobré volit barvy světlejší. Celá místnost se opticky více rozsvítí. Žlutá, červená a oranžová - to jsou možná ty správné barvy pro pojetí kuchyně vcelku.